Brak oceny

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 0,75l

100% oliwa z oliwek extra virgin z Dalmacji. 1. tłoczenie na zimno, bez pestycydów, z drzew oliwnych pochodzących od małych plantatorów, zbieranych ręcznie i tłoczonych wyłącznie mechanicznie, wyłącznie z dojrzałych oliwek! Nie np. Uszkodzony, niedojrzały itp.

Znakomity smak, piękny aromat i doskonały kolor! Stosować nie tylko do sałatek, dań na zimno, ale także do gotowania i grillowania

Jest tak dobry i pyszny, że naprawdę można go zjeść na łyżeczce, np. Jako suplement witaminy A, D, K, E.

W magazynie
Kod: 1365
zł49,90
Kategoria: Oliwa z Chorwacji

 Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, oliwa z oliwek i rafinowana oliwa z oliwek nie podlegają tak surowym kryteriom przetwarzania, są tłoczone w wyższych temperaturach z pozostałości po pierwszych tłoczeniach. Rezultatem jest niższej jakości olej, który często miesza się z olejami niższych kategorii - takimi jak słonecznikowy czy rzepakowy. Podobnie mniej delikatne procesy są stosowane do ich produkcji, a także zawierają dodatki chemiczne.

Najniższa jakość to ostatnia - rafinowana oliwa z oliwek!

Czy jakość można rozpoznać na pierwszy rzut oka?

Wiele osób uważa, że ​​wysokiej jakości oliwa z oliwek musi być ciemniejsza i nie może być mętna, ale to nieprawda. Niefiltrowana oliwa z oliwek może być mętna i to zniechęca ludzi do zakupów. Nie jest to jednak wada, ale specjalny proces produkcyjny, w którym do oleju przedostają się kawałki miazgi, które ostatecznie osadzają się i osadzają na dnie butelki. Taki olej ma krótszy okres przydatności do spożycia, ale nie musisz martwić się o zakup złego i kiepskiej jakości produktu. Dokładnie odwrotnie.

Wypróbuj tak zwany test lodówki

Aby szybko dowiedzieć się, jaką oliwę faktycznie kupiłeś, włóż ją do lodówki. Jak już wspomnieliśmy, oliwa z oliwek zawiera mononasycone kwasy tłuszczowe, które w niskich temperaturach szybko zmieniają swoją konsystencję, gęstnieją i szybko krzepną. Im szybciej olej w lodówce zestali się, tym lepiej. Ten eksperyment w żaden sposób nie wpływa na jakość oleju. Jednak zaleca się przechowywanie oliwy z oliwek w temperaturze pokojowej przez długi czas.

Korzyści ze stosowania oliwy z oliwek około 30 minut przed posiłkiem (1 łyżeczka i wieczorem)